Třicet lidí ve vážném stavu způsobeném agresivní střevní bakterií v pondělí oznámilo Německo. Do této chvíle na následky ve Spolkové republice zemřelo jedenáct obyvatel. Nakažených ale je už více než 1200.

"Ztratíme další lidi," prohlásil bez obalu šéf hamburské univerzitní kliniky Jörg Debatin. Na jejím oddělení intenzivní péče v současnosti leží čtyři děti a 14 dospělých s nákazou bakterie zvané enterohemoragická Escherichia coli (EHEC).

Bakterie způsobuje takzvaný hemolyticko-uremický syndrom (HUS), při němž pacientům selhávají ledviny a trpí chudokrevností. S tímto syndromem leží nyní v německých nemocnicích podle agentury DPA 30 lidí, kterým přestaly úplně fungovat ledviny a nacházejí se v kritickém stavu. I kdyby se vyléčili, hrozí jim trvalé poškození ledvin a nervové soustavy.

Nákaze v neděli podlehla jednadevadesátiletá žena ze západu Německa, která tak zvýšila statistiku obětí ve Spolkové republice na 11. Nemoc se v posledních dnech objevila také v Británii, Švédsku, Dánsku nebo Nizozemsku. Švédsko ohlásilo dalších šest nakažených, celkem už tak má 36 případů. Žádné lidské ztráty si tam ale epidemie zatím nevyžádala.

 

Navzdory jejímu šíření a upozornění zdravotníků, že vrchol této epidemie ještě nenastal, varují němečtí experti před panikou. Podle viceprezidenta Spolkové lékařské komory Franka-Ulricha Montgomeryho je situace zvládnutelná - pokud budou lidé dodržovat hygienická pravidla a na čas se zřeknou syrových rajčat, listového salátu a salátových okurek.

 

Jako možný zdroj nákazy totiž Němci odhalili salátové okurky ze Španělska. Nevylučují ale, že se může šířit i jinými druhy zeleniny. Více než stovka potenciálně nebezpečných španělských okurek se dostala do prodeje také v Česku, objeveny byly rovněž v rakouských obchodech.

Kontrolují se okurky, rajčata, papriky i ovoce

Na Slovensku se zatím onemocnění lidí na nebezpečnou střevní zákazu nevyskytlo. Úřady zatím zkontrolovaly téměř 425 tun zeleniny a ovoce ze Španělska, na pultech prodejen však kontaminované zboží nenašly. Inspektoři prověřují nejen produkty v obchodech, ale také sklady, v nichž nakupují například prodejci na tržištích.

"Kontroly původu se nezaměřily pouze na okurky, ale také na salát, rajčata, papriky a jiné druhy zeleniny a ovoce," uvedlo slovenské ministerstvo zemědělství.

Ani maďarské úřady zatím nenašly důkazy o kontaminované zelenině v zemi. Podle dnešní zprávy maďarského ministerstva zemědělství zkontrolovaly všechny produkty pocházející ze Španělska.

Související