Kvůli obavám z nákazy lidé přestali kupovat španělské okurky, a proto je obchodníci stáhli z prodeje. V Německu po požití kontaminované zeleniny zemřelo už 14 lidí. V Česku se nakažené okurky vyskytly jen u společnosti Country Life, která prodává biopotraviny.

Nyní inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odebírají vzorky okurek a prověřují, zda nejsou nakaženy.Přinášíme Vám sedm otázek a odpovědí, které Vám situaci objasní.

Jsou v ČR nebezpečné okurky?

Do Česka se dostaly biookurky ze skladu v Hamburku, kde kontroloři našli kontaminovanou okurku. Neznamená to však, že by musela být zelenina přivezená minulý týden ze Španělska závadná. To zjistí během tohoto týdne rozbory.

Jak se mohly kontaminovat?

Hypotézy jsou dvě: Bakterie Escherichia coli, způsobující nebezpečný průjem, se mohla na okurky dostat použitím biohnojiva (mohlo obsahovat výkaly nemocných zvířat, v nichž bakterie mohla být).

Co je bakterie Escherichia coli?

Střevní bakterie Escherichia coli (E. coli) se vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Kvůli ní onemocní ročně asi 1000 lidí, převážně dětí do pěti let. Němečtí experti se domnívají, že u bakterií nalezených na okurkách jde o vzácný druh bakterie, který je odolný vůči řadě antibiotik. Spekuluje se dokonce o mutaci této bakterie.

Co způsobuje bakterie E. coli?

Nemocní trpí těžkými a krvácivými průjmy a také hemolyticko-uremickým syndromem, při němž dochází k selhání ledvin a chudokrevnosti v důsledku rozpadu červených krvinek a nedostatku krevních destiček.

Jak se onemocnění bránit?

Okurky (a kteroukoliv zeleninu) je třeba před jídlem umýt tekoucí studenou vodou, je možné je také oloupat. Potravinářská inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit. Bakterie budou se stoprocentní jistotou zničeny, pokud se bude zelenina vařit po dobu nejméně dvou minut ve vodě o teplotě alespoň 70 stupňů Celsia. Zdravotníci také apelují, aby si lidé pečlivě myli ruce. Nemocným v Německu už lékaři podávají nové léky proti selhání ledvin, jež bakterie způsobuje.

Je nebezpečná i jiná zelenina?

Je to možné. Postižení střevní nákazou jedli ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Podle odborníků tak může být kontaminováno více druhů zeleniny.

 

Co je biozelenina?

Je produktem tzv. ekologického zemědělství, které nepoužívá pesticidy a umělá hnojiva. Je tedy šetrnější k zemědělské půdě. Biozelenina a výrobky z ní neobsahují konzervanty, ochucovadla ani látky k úpravě chuti či trvanlivosti. Producenti deklarují vyšší obsahy vitaminů (vitaminu C), draslíku, antioxidantů (flavonoidů, beta-karotenu) a bílkovin.

Související