V severofrancouzském Lille bylo ve středu hospitalizováno pět dětí, které dostaly silný krvácivý průjem. Důvodem je zřejmě požití zmrazených mletých řízků z masa, které pochází z Německa, Belgie a Nizozemska.

Hospitalizované děti ve věku 20 měsíců až 8 let jedly zmrazené mleté "řízky" značky Steaks Country, které prodává německý řetězec diskontů Lidl. Právě to je zatím také uváděno jako hlavní příčina průjmů.

Stav dětí pocházejících z různých měst v regionu je vážný, ale ne znepokojivý, píše agentura AFP. Děti ještě ve středu byly ve velmi vážném stavu a tři z nich musely ve čtvrtek ráno podstoupit dialýzu.

Podle zatím prvních informací bylo maso jak špatně rozmrazené, tak i tepelně upravené, říká v rozhovoru s IHNED.cz Iveta Czerna, která ve Francii žije třetím rokem. A není to první případ, kdy k nákaze z masa z Lidlu došlo, dodává.

Tentokrát se prý jedná o infekci spojenou s variantou bakterie E. coli, která během posledního měsíce přivodila krvácivý průjem více než třech tisíc lidí. Jen v Německu jich na hemolyticko-uremický syndrom (HUS) zemřelo 36, jedna žena zemřela ve Švédsku.

"Doufám, že celou věc začneme rychle vyšetřovat. Už spolupracujeme s odborníky, abychom určili původ a začali s léčbou," prohlásil francouzský ministr zdravotnictví Xavier Bertrand rozhlasové stanici RTL.

Mluvčí řetězce Lidl uvedl, že "podezřelé" maso dodává společnost SEB-CERF, která každý týden vyprodukuje na 400 tun mrazeného masa, informuje list Connexion.

"Produkty jsou vyráběny ve Francii, ale záleží na datu spotřeby a na možnostech dodavatele. Maso tak může pocházet z Německa, Itálie, Francie a dalších zemí," řekl mluvčí Jerome Gresland agentuře Reuters s tím, že ale nepochybně pochází z Evropské unie.

Kilové balení zmrazených steaků s datem výroby mezi 10. a 12. květnem se postupně stahuje ze všech francouzských prodejen. Vedení společnosti také vzkázalo všem zákazníkům, kteří zakoupili masový produkt vyrobený v květnu 2012, že by ho měli vrátit do některé pobočky, kde jim zároveň bude nabídnuta náhrada.

Mleté maso od francouzského producenta se v Česku neprodává

Jak uvádí české zastoupení prodejen Lidl v Česku v oficiálním prohlášení, produkt, který je z nákazy podezřelý, se v na území České republiky neprodává a ani neprodával.

"Mražený produkt "Steak Hachés" francouzského výrobce SEB ze Saint Dizier společnost Lidl Česká republika nikdy neměla v prodeji. Ani jiné produkty od dodavatele SEB, Saint Dizier, nebyly v prodeji v prodejnách Lidl Česká republika."

Maso z Lidlu na internetu

Téma "maso z Lidlu" se objevuje také na desítkách fórech a diskuzních skupin z celé Evropy. Lidé se hlavně ptají, zda kupovat v diskontu maso či ne, případně se dělí se svými dobrými i špatnými zkušenostmi. Německý řetězec Lidlu, který je teď kvůli nákaze v centru podezření, má napříč evropskými zeměmi přes sedm tisíc prodejen. V plánu má také expanzi za Atlantik - do Kanady či Mexika.

Jak ale uvedějí francouzské zdravotnické úřady, případy z Lille nemají s německou epidemií "zatím" žádnou souvislost.

Epidemie bakterie EHEC vypukla počátkem května na severu Německa, kdy nové případy nákazy přibývaly po stovkách. Vyšetřování případů označilo jako původce nejdříve zeleninu ze španělských farem, později se ale ukázalo, že zdojem jsou klíčky z ekologické pěstírny dolnosaském Bienenbüttelu. Jednalo se hlavně o brokolici, česnek a pálivé papričky.

Související