Když jsem z tety Milušky, jak všichni říkají staré dámě z Valašských Klobouk a která je vyhlášenou bylinkářkou i kuchařkou, mámila její oblíbené recepty, jako první jmenovala tenhle. "U vojvodky brumovské se placky pekly v popelu na rozžhavených kamnech, potom se oprášily a namáčely do mléka," popsala mi teta Miluška základ receptu, jak jej dostala od svojí babičky. Ta sloužila na zámku v nedaleké Návojné v kuchyni. Kuchařky z obou panství si vyměňovaly recepty, a tak se ten brumovský ocitl v kuchyni návojenské.

Teta Miluška vařívá polévané a máčené placky i pro početné účastníky tradičního kosení v Kloboukách. Spolu s tenoučkými frgály z hruškových povidel zmizí placky z talířů vždycky nejdřív. "Nejrychleji je máš hotové, když upečené a namočené placky nabodneš na špejle, tak po pěti kouscích. Než okapou, už jsou hotové další," vysvětlila ideální postup, když jsme seděly u kachlových kamen v dřevěnici kousek od klobouckého náměstí a krmily se horkou kyselicí, kterou zrovna dovařila.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se