Cibulačka patří k nejslavnějším jedlým hrdinům uměleckých děl. Britský malíř James Whistler ji v polovině 19. století zasadil do svého obrazu Soupe a Trois Sous (Polévka za tři sou), na němž čtyři tuláci poklimbávají u vína a v jejich sousedství oduševněle vyhlížející bohém s bradkou vyhlíží směrem z obrazu přes prázdný talíř od cibulačky.

Dalším z těch, kdo cibulačku postavili ve svých dílech na piedestal, je Emile Zola. Z mnoha stránek jeho Břicha Paříže tato aromatická polévka přímo voní a z písmen popisujících svítání v centru Paříže vystupují postavy v oparu, jejichž hlavy se u stánku v tržnici Les Halles sklánějí nad talířem cibulačky.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se