Když člověk chvíli žije v Irsku, stýská se mu po odjezdu po spoustě věcí. Irská kuchyně jako taková k nim ale většinou nepatří. Irčané mají totiž nebývalou zálibu v dušení a vůbec přeměňování více surovin v jednu homogenní hmotu. Nejtypičtějším pokrmem je stew. Trochu připomíná guláš, jen se dělá ze skopového, šťáva je zahuštěná a chuť má kromě ovčinového ocasu spíš nevýraznou.

Pak jsou tu takové věci jako colkanon - v tomhle případě snad stačí říct, že jde o vařené brambory s kapustou a česnekem. Jestli je to málo, přidejte k němu ještě úplně do měkka dušenou zeleninu. Nejen díky jmenovaným pokrmům se mezi prvními frázemi v irštině naučíte "Ní shea, go raibh maith agat. Dáirire ni shea." - čili "Ne děkuji. Opravdu ne."

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se