Fenomén bio má nového člena rodiny. Vinaři začnou zhruba za tři týdny dodávat na trh biovína, což jim umožní nová evropská směrnice. V české spotřebitelské síti by se mohlo objevit až pět milionů lahví tuzemských biovín.

Vinaři a obchodníci se už na prodej chystají. Značka bio by pro ně měla být marketingovou výhodou, protože prodej produktů s tímto označením neustále roste. Jenže podle pěstitelů biovíno hitem nebude.

„Biovíno má špatnou pověst, protože se k nám na trh dostala před časem nekvalitní vína s tímto označením z Německa a Rakouska. Pojem biovíno je od té doby mezi vinaři spíše sprosté slovo,“ popisuje Milan Hluchý, předseda svazu Ekovín, který se zabývá ekologickým pěstováním révy. Podle něj nezačnou všichni vinaři označovat svá vína etiketou bio, přestože budou pocházet z ekologické produkce.

Když bio nezabírá

Významný tuzemský producent vína, znojemský Znovín, nehodlá na bio značku kvůli nejistotě přejít. „Uvidíme, jak se biovíno uchytí,“ říká ředitel Znovínu Pavel Vajčner. Jeho firma buduje paralelně vlastní ekologickou značku Lacerta Viridis (ještěrka zelená).

ON-LINE o biobyznysu

Nová evropská směrnice umožňuje českým vinařům prodávat biovína. Jaký je ale o bioprodukty obecně zájem? Na to se můžete ptát šéfa firmy Country Life Otakara Jiránka.

Odpovídat na vaše dotazy začne ve čtvrtek v 11:00.

Dosavadní producenti ekologických vín nejistotu jen potvrzují. „Prodej těchto vín stagnuje, což je dáno jejich vyšší cenou. Snad nám oficiální označení bio více pomůže,“ věří Miroslav Majer, obchodní ředitel společnosti Vinselekt Michlovský z Rakvic na Břeclavsku. Firma za svá ekologická vína dostala již několik ocenění.

Biovína se dosud nemohla oficiálně podle evropských regulí na trhu prodávat. Unie sice zavedla pravidla, jak mají biovinaři hospodařit, ale jejich prodej oficiálně odstartuje v dubnu.

Biovinaři nemohou podle norem například používat postřiky proti plevelu, místo toho musejí vinohrady okopávat. Pokud jim Evropa používání postřiků dovolila, jedná se jen o úzký okruh dovolených látek, které mají zpravidla krátkodobou účinnost, a proto se musejí postřiky častěji opakovat. V tomto biorežimu musejí vinaři hospodařit alespoň tři roky, aby mohli oficiální značku bio použít.

Více o českých biovínech čtěte v pondělních Hospodářských novinách.

Čtěte více v Hospodářských novinách

Související