Kromě různého býlí jsou symbolem jara vejce - slepice začínají s oteplením víc nést, žloutek má výraznější barvu. Ani jedno z toho ale neplatí pro nosnice chované v klimatizovaných halách, což je možná o důvod víc, proč v tuhle roční dobu sáhnout po vejcích farmářských, od slepic, které se popelí na dvorku.

Vejce považuje za typické jarní jídlo i proslulá autorka spisů o výživě Marie Úlehlová-Tilschová. "Ve vejci jsou předně ukryty látky živící, z nichž se tělo buduje a udržuje. Jsou to hlavně bílkoviny, které se takto právě po bílku vaječném jmenují. Ve vejci jsou však obsaženy i látky sytící - totiž ve žloutku tuk -, které dodávají sílu k pohybu i práci," chválí Úlehlová- Tilschová přednosti vajec.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se