Thomas Keller je kuchařská legenda. Nelítostná foodkritička New York Times Ruth Reichlová o jeho restauraci French Laundry napsala, že v celých Spojených státech nenajdete místo, kde by vás čekal tak vzrušující kulinářský zážitek. Časopis Time Kellera označil za nejlepšího šéfkuchaře Ameriky. Totéž o něm v různých obměnách říkají i věhlasné gastronomické bedekry.

Každý, kdo se snaží popsat, v čem je Keller tak výjimečný, naráží na jedno úskalí. Jídla tohoto muže jsou totiž nebývale jednoduchá. Jejich kouzlo netkví v superinvenčním přístupu k surovinám. Naopak. Keller je pouze puntičkářsky umanutý, pokud jde o výběr surovin, jejich precizní zpracování a ladění.

I když slovo puntičkářský je v tomhle případě asi slabé. Mluvíme tady spíš o jakési posedlosti dokonalostí v kombinaci se schopnostmi, které umožňují se jí přiblížit na dosah.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se