Omega 3 mastné kyseliny jsou hojně zastoupeny v mořských rybách. Klinické studie už dříve naznačovaly, že tyto látky působí proti obezitě - ale jen tehdy, když se zároveň sníží celkový energetický příjem. Příčinu ale odborníci dosud neznali. Poodhalit ji nyní pomohl výzkum vedený Janem Kopeckým z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. Výsledky zveřejnil časopis Diabetologia.

Čeští vědci prováděli pokusy na myších, u nichž nejprve tučnou stravou vyvolali obezitu. Pak jim o 10 procent snížili příjem kalorií a zároveň 10 procent tuků nahradili omega 3 mastnými kyselinami. Myši přestávaly tloustnout, zároveň se u nich omezila chronická zánětlivá reakce, která je spojena s obezitou. "Tento účinek se projevil i u myší, u kterých jsme jen snížili příjem kalorií. V kombinaci s konzumací omega 3 mastných kyselin byl ale efekt mnohem výraznější," říká Jan Kopecký.

Mohou za to metabolické změny v tukové tkáni. Mění se lipidové signální molekuly a zvyšuje aktivita mitochondrií, které v buňkách přeměňují živiny na energii. "Působením omega 3 mastných kyselin tukové buňky spalují více tuku," vysvětluje Jan Kopecký.

Zatím jste si přečetli 60 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.