K létu se hodí ideálně, zafungují jako lehká večeře i příloha ke grilovanému masu. Zelené listy, které tvoří základ každého druhého salátu, jsou bohaté na jemné i výrazné chuti a krásně křupou. Kombinovat se dají s lecčím. Své výhody ale mají i z hlediska zdravé stravy. I když spíš kvůli minimálnímu množství kalorií než jako zázračný zdroj vitaminů a minerálů.

Každý druh zeleniny obsahuje člověku prospěšné látky v trochu jiném mixu a platí to i o listové zelenině. "Listové saláty obecně obsahují více draslíku, železa, vápníku a kyseliny listové než jiné druhy zeleniny. Jejich tabulkové hodnoty je ale třeba poměřovat s tím, jaké množství se jich dá zkonzumovat," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

 

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se