Vinaři po celém světě zápolí s klimatickými změnami. Kvůli stále vyšším teplotám hrozny více cukernatí a zvyšuje se množství alkoholu v nápoji. Pěstitelé mají na výběr jen dvě řešení - přejít na produkci teplomilnějších odrůd nebo své vinice přestěhovat do chladnějších oblastí.

Podle prezidenta Svazu vinařů České republiky Tibora Nyitraye však českým a moravským vinařům klimatické změny naopak spíše prospívají. "Naši vinaři se s těmi změnami vypořádavají dobře, protože u nás byl naopak dlouhodobě nedostatek toho teplého počasí," sdělil serveru IHNED.cz.

"V poslední dekádě je to počasí teplejší, to znamená vína lépe vyzrávají, takže my nemáme problém toho přepálení, spíše se dostáváme do podmínek které zahraniční vinaři měli předtím."

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se