Světová zdravotnická organizace vydala varování, že pravidelná konzumace uzenin výrazně zvyšuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva.

Přední český výrobce salámů a párků, skupina Agrofert ministra financí Andreje Babiše, ale závěry expertů z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny relativizuje.

"U zprávy se snažíme identifikovat její sdělení – dle nám dostupných informací totiž do horší kategorie 1 spadá třeba dýchání vzduchu či konzumace vína, do kategorie 2B zase potírání sluncem spálené pokožky aloe vera či pití kávy," tvrdí Jan Pavlů z divize komunikace Agrofertu.

A dodává: "Do kategorie 2A, kam by mělo být zařazeno i červené maso a uzeniny, například patří práce kadeřníka." Společnost, pod niž patří Kostelecké uzeniny, Krahulík či Kmotr – Masna Kroměříž, také upozornila, že studie lékařů vyvolala rozporuplné reakce v zahraničí.

"Zatím ani nevíme, jak byly maso a uzeniny hodnoceny či s jakým cílem," tvrdí Pavlů z Agrofertu. Naráží například na reakci Betsy Boorenové, viceprezidentky Severoamerického masného institutu. Ta pro televizi CNN výstup zdravotnické organizace okomentovala slovy: "Znásilnili data, aby získali předem daný výstup."

O tom, že uzeniny nejsou zdraví moc prospěšné, se ví dlouhodobě, zatím ale nikdo takhle tvrdě nepoukázal na jejich škodlivost. Jak naznačuje reakce Agrofertu či americké expertky, dá se čekat, že zástupci masného průmyslu se budou bránit.

"Že uzeniny nepatří mezi zdravé potraviny, víme již několik generací. Těžko ale budeme vydávat nějaké zákazy či varování před vším, co patří mimo rámec zdravé výživy. Tady lze jednoznačně doporučit u všech takových potravin, které si nechceme zcela odepřít, zachovat při konzumaci rozumnou míru a zaměřit se na jejich kvalitu a původ. Při prevenci nemocí je samozřejmě důležitý celkový životní styl, včetně dostatku pohybu, vyhýbání se konzumaci návykových látek a tak dále. Přestat jíst uzeniny samo o sobě pravděpodobně nikoho nespasí," uvedl také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.