Pekárenský magnát a bývalý emigrant Marko Pařík podniká dlouhé roky v Belgii a dalších zemích. Vedle potravinářských firem flirtoval s maloobchodem i bankovnictvím.

Nejvíc ho ale prý vyškolilo pekárenské podnikání v Česku. A sice když před pěti lety začal dojednávat velké spojení své firmy United Bakeries se skupinou Agrofert Andreje Babiše. V roce 2011 touto dobou si byl Pařík prakticky jistý, že obchod vyjde. 

Půl roku nato se dohody začaly drolit a pekárny za to dodneška splácí účty. "Byli jsme staří a chtěli jsme to prodat," říká Pařík.

Tento scénář se pomalu naplňuje až teď, ale už s lucemburskými partnery. Ti se letos dohodli, že koupí podíl zesnulého Jaroslava Paříka a v United Bakeries získají většinu akcií.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru