Lukáš Krejný se v Polabské nížině rozhodl chovat africké pštrosy. Zatímco jeho sousedé na pozemcích pěstovali řepku a obiloviny, on v Židovicích ležících mezi Litoměřicemi a Mělníkem stavěl na přelomu milénia ohrady. Na pastvinách se ale k velkému překvapení místních nezačaly procházet ovce, kozy nebo krávy, ale nelétaví ptáci. Neznalého kolemjdoucího pohled na nedaleko rostoucí jehličnany skrze hejno pštrosů pobaví. Obyvatelé Židovic jsou ale na neobyčejnou scenerii zvyklí, pštrosy na farmě Studánka vídají už celých 15 let a mnozí z nich i maso s vůní exotiky ochutnali. Pro vyhlášené pštrosí steaky se do prodejny v Roudnici nad Labem sjíždějí zákazníci až z Prahy. Většina masné produkce ale končí za hranicemi Česka. "Češi s pštrosím masem nemají téměř žádnou zkušenost. Raději než steak z pštrosa si koupí stejně drahou hovězí svíčkovou, protože vědí, jak si ji připravit. Pštrosí maso se přitom upravuje stejně jako hovězí nebo vepřové, akorát ten guláš z něj je méně tučný a téměř bez cholesterolu," říká šestatřicetiletý podnikatel s úsměvem. Ten se ale z jeho tváře vytrácí, když vypráví o dílčích podnikatelských neúspěších.

Ještě předloni se Lukáš Krejný těšil z rekordních prodejů. Na jatkách tehdy porazil nejvíce pštrosů ze všech evropských chovatelů. Loni na podzim ale Evropská unie zrušila zákaz na dovoz pštrosího masa z Afriky, který trval kvůli hrozbě ptačí chřipky dlouhých šest let. "Levnému africkému masu těžko můžeme konkurovat. Ztratili jsme většinu velkoodběratelů. Někteří se nás pokusili zatlačit k nižší ceně, než za kterou teď nakupují od Afričanů. Ekonomicky bychom to neunesli," vypráví Krejný, který nyní sází na prodej sice v menším měřítku, ale napřímo do sítě zahraničních restaurací.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se