Třetina restaurací uvádí v nabídkách pokrmů nepravdivé nebo zavádějící informace. Používají například termín sýr nebo šunka, přestože v jídle jsou jen jejich náhražky, uvedla ve středu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Kontrolovala 110 provozoven. Pochybení inspektoři zjistili ve 30 z nich, přičemž nepřesnost nastala vždy v neprospěch spotřebitele.

"Nejčastěji inspektoři zaznamenali pochybení u označování mléčných výrobků, celkem ve 27 případech, tedy u každé čtvrté kontrolované provozovny," řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Potvrdilo se například časté neoprávněné použití termínu sýr a smetana u jídel připravených z potravin na bázi rostlinných tuků a olejů.

"Prohřešek SZPI nejčastěji zjistila u pizzerií a italských restaurací klamajících ohledně smetanového základu pizzy a omáček," řekl Kopřiva.

V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů, ve třech provozovnách inspektoři prokázali klamavé použití názvu šunka.

"Vzhledem k neuspokojivým výsledkům bude kontrolní činnost ohledně označování pokrmů v restauracích a dalších provozech i nadále pokračovat v nesnížené intenzitě," uvedl mluvčí.

Související