Krátce před vypuknutím letní sezony je jistě předčasné myslet na punč a horké kaštany koupené ve stánku, z nějž se linou vánoční koledy. Řada podnikatelů si ale takové myšlenkové cestování v čase nemůže odpustit. Advent není pro mnoho z nich poklidné očekávání Vánoc, nýbrž hektické období a vrchol sezony. A do tohoto šrumce má vstoupit ještě zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Od 1. prosince bude už tak náročný shon provázet ostré spuštění systému, jehož zákon vláda schválila teprve před osmi měsíci. Fungování EET tak budeme v praxi testovat za nejvyšší nákupní horečky.

Na první vlně elektronické evidence se svezou hoteliéři a restauratéři. Mnohem méně se ale mluví o tom, že se to týká i stánkařů s občerstvením či stále oblíbenějších food trucků. Vánoční večírky si podle nového zákona zaevidují i poskytovatelé cateringu. A první fázi neujdou ani lidé v penzionech, krátkodobých pronájmech a všech dalších typech ubytování. Zavádění EET do praxe se tak odehraje v době, kdy do Česka jezdí rekordní počet turistů. Jen loni to v Praze bylo na čtvrt milionu lidí. Drtivá většina návštěvníků pak z hotelu zamíří na vánoční trhy.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se