Polská vejce se do ČR podle ministerstva zemědělství vozí za dumpingové ceny. Prodávají se hlavně v Kauflandu a v Aholdu (provozuje řetězec Albert). Na středeční tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zákazníci by podle něho měli kupovat především česká vejce, která mají na skořápce natisknutý český kód. "Budou čerstvá a chovy jsou řádně zkontrolované," dodal ministr. 

Stát letos zvýšil kontroly potravin prostřednictvím Státní veterinární správy (SVS). Vejce, stejně jako ostatní živočišné produkty, musí dovozci nahlašovat SVS den před dovozem. Obchodní řetězce podle ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ale toto pravidlo nedodržují.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se do ČR vozí hlavně přebytky z polského trhu. Pokud dostávají polští producenti vajec skryté podpory, tak jejich konkrétní struktura není známá, dodala.

Podle mluvčího Kauflandu Michaela Šperla tvoří česká vejce přibližně 80 procent nabídky řetězce. "Umožňuje-li to situace, vždy dáváme přednost odběrům vajec českého původu," dodal mluvčí, podle něhož závisí nákup vajec na mnoha faktorech, jako jsou například kapacity dodavatelů. Už dříve se firma ohradila proti tvrzení výrobních svazů, že by znevýhodňovala české výrobce oproti zahraničním.

%insert_attachment[59500830] priloha.html%

Náklady na produkci jednoho vejce v ČR se podle náměstka ministra Jiřího Šíra pohybují mezi 1,5 až 1,7 koruny za kus. V současnosti se ale podle něho prodávají za 1,2 koruny, výrobci jsou tak ve ztrátě. "Máme indikace, že dovozová vejce se dováží na český trh ještě za nižší ceny, okolo 0,8 koruny za kus," dodal Šír, podle něhož tak nelze konkurovat zahraničním dovozům.

Loni se do ČR dovezlo zhruba 800 milionů vajec, meziročně o 123 milionů více. Každý Čech podle ministerstva zkonzumuje ročně přibližně 260 vajec, většinou z tuzemské výroby. Cena v obchodech byla loni 3,1 koruny za kus.

Na skořápce každého vejce by měly být vždy kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jakou metodu způsobu chovu drůbeže jde, dále je na něm písmeny označení země původu a pak registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.