Na zaměstnance jsou dnes kladeny čím dál tím větší nároky. Stávají se z nich "vrcholoví sportovci", kteří musí pracovat na 200 procent. Aby dlouhodobě zvládali podávat špičkové výkony, potřebují k tomu kvalitní stravu a dostatečnou regeneraci. Jak ale upozorňuje nutriční specialista Pavel Suchánek, který připravuje jídelníčky profesionálním sportovcům i topmanažerům, lidem ve firmách na rozdíl od jejich kolegů ze sportu často potřebná zdravá výživa chybí. Zlepšit stravovací možnosti je přitom podle odborníka z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nejrychlejší a nejlevnější způsob, jak mohou zaměstnavatelé zvýšit výkonnost svých pracovníků.

Jak jsou na tom české firmy s nabídkou stravování pro zaměstnance?

S firmami je to podobné jako s celou českou populací. Rozevírají se nůžky mezi lidmi ochotnými investovat poměrně velké množství peněz do kvalitní stravy a mezi těmi, kteří se stále řídí jen cenou potravin. Stejně tak jsou vidět velké rozdíly i mezi firmami. Řada společností volí cateringovou firmu jen na základě toho, že jim uvaří jednu porci o 10 korun levněji než konkurence. Jenže to jsou velmi problematicky ušetřené peníze, protože se to zákonitě musí projevit v kvalitě jídla. Ta přitom zásadním způsobem ovlivňuje výkonnost lidí. Velká část zaměstnavatelů to ale neřeší. Požadují od pracovníků top výkony, ale už je nezajímá, jak jich dosáhnou a v jaké kondici. Za dva roky své lidi totálně vyždímají a použijí někoho jiného. Naštěstí ale přibývají i firmy, které se snaží dbát na zdraví zaměstnanců mimo jiné i tím, že pro ně zlepšují nabídku stravovacích možností.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se