Pro více než polovinu světové populace představuje rýže základní potravinu, kterou mají lidé na talíři nebo v misce až třikrát denně. Producenty této obilniny, tvořící naprostý základ výživy v pětatřiceti zemích, trápí v posledních letech velké výkyvy počasí, jež výrazně ohrožují stabilitu sklizně.

"Asijští farmáři byli dříve zvyklí na pravidelný nástup monzunů. Ty se dnes opožďují, nebo přicházejí dříve. Dokonce i v období očekávaných dešťů propukají sucha," uvádí v listu The Wall Street Journal expert Uma Shankar Singh z Ústavu pro výzkum rýže, jenž sídlí na Filipínách. S podporou vlády se už řadu let snaží vyšlechtit nové odrůdy rýže, které by lépe odolávaly "klimatickému stresu". Nejvíce je mu vystavena jižní Asie, zahrnující například Indii, Bangladéš či Pákistán. Na celý tento region připadají skoro dvě pětiny celosvětové výměry rýže.

...

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé. Děkujeme za vaši přízeň.
Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá. Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.
Předplatit od 199 Kč / měsíc
Máte již předplatné?