Každý druhý Čech se vyhýbá polským potravinám. Výjimkou jsou občané z Moravskoslezského a Královéhradeckého kraje, kteří to k severním sousedům nemají daleko a s jejich potravinami mají největší zkušenost. A vůbec není špatná. Zjištění, že jeden ze dvou Čechů má předsudky vůči polskému jídlu, přinesl průzkum agentury GfK. Musel potěšit tuzemskou agrární a potravinářskou lobby, která proti levnější konkurenci dlouhá léta brojí. Pomáhá zveličovat různé nedostatky u zboží z Polska, odhalené státní veterinární a potravinářskou inspekcí.

Plody antikampaně, přiživované státem, se dostavují, i když o větší úrodě se rozhodně mluvit nedá. Příliv potravin z Polska je stále mohutný, vloni to ale bylo poprvé, co po dlouhodobém růstu mírně opadl. Rekordní byl rok 2015, kdy hodnota tohoto dovozu dosáhla 43,5 miliardy korun. O rok později se snížila o 1,2 miliardy. I letos je za první pololetí meziročně slabší − o necelé čtyři miliardy. Podle toho, jak špatnou pověst mají polské potraviny v Česku a co říkají průzkumy, by se zdálo, že propad bude dramatičtější. Nejvíc na tapetě jsou kuřata, těch se přitom dováží stále víc. Podle Českého statistického úřadu se k nám v roce 2004 dovezly necelé tři tisíce tun polského drůbežího masa, vloni to bylo už 75 tisíc tun.

...

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé. Děkujeme za vaši přízeň.
Obsah starší než měsíc je součástí archivu a do článků zdarma se nepočítá. Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.
Předplatit od 199 Kč / měsíc
Máte již předplatné?