Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v návrhu programového prohlášení počítá se zjednodušením a elektronizací daňového systému či vytvořením pravidel pro "předvídatelný růst minimálních mezd". Ministři dokument schválili na svém pondělním jednání. Vláda chce usilovat o snižování rizik terorismu a plánuje vést srozumitelnou zahraniční politiku zaměřenou na prosazování českých národních zájmů.

Babiš novinářům řekl, že ministři během zasedání vlády návrh programového prohlášení dokončili a odeslali ho předsedům ostatních parlamentních stran. Dokument má 32 stran. Premiéra pak ministři pověřili, aby o návrhu jednal se všemi politickými subjekty zastoupenými ve Sněmovně. "Očekáváme, že nám dají svůj názor, zda jsou ochotni za nějakých dodatečných návrhů diskutovat o toleranci vlády," uvedl Babiš.

Babiš řekl, že jeho vláda nechce přijímat euro, v plánu má naopak masivní investice. Za stěžejní považuje rozvoj digitalizace nebo důchodovou reformu, pro jejíž tvorbu chce kabinet podle návrhu sestavit odborný tým. "Uvidíme, jak se k tomu jednotlivé strany postaví," uvedl Babiš. V prohlášení kabinet slibuje do čtyř let zprovonit 210 kilometrů dálnic, z toho 110 kilometrů nových a 100 kilometrů opravené D1.

Kabinet se v návrhu programového prohlášení zavazuje k přijetí novely zákona o důchodovém pojištění, která by měla zvýšit základní výměru důchodu na deset procent průměrné mzdy. Novela by měla také navýšit důchod o 1000 korun lidem, kteří se dožijí 85 let. Zaměstnanci v náročných profesích by se měli dočkat dřívějšího odchodu do důchodu.

"Jsme a budeme i nadále nedílnou součástí evropského civilizačního a hodnotového prostoru. Proto musí naše zahraniční politika vycházet především z členství v EU a NATO," stojí v návrhu. Babišova vláda chce, aby Česko bylo aktivní a sebevědomý člen EU, který bude jasně formulovat své názory a prosazovat své zájmy. Významně se chce podílet na reformě unie. Kabinet trvá na tom, že přesidlování uprchlíků musí zůstat v kompetenci jednotlivých členů EU. Babiš v závěru minulého týdne na summitu EU opakovaně odmítal kvóty na přerozdělování migrantů.

Vláda také plánuje vytvářet prostor pro větší konkurenci zdravotních pojišťoven, ze které by měli těžit pojištěnci. "Změny ve zdravotnictví nelze dělat na jedno volební období, proto budeme všechny zásadní kroky ve zdravotnictví konzultovat s opozicí, ve snaze nalézt maximální možný konsenzus," uvádí se v návrhu.

Navyšovat chce vláda postupně rozpočet na obranu, aby v letech 2024 až 2025 dosáhl na dvě procenta HDP, jak požaduje NATO. "Finance musí jít ruku v ruce s dobře připravenými a racionálními akvizičními projekty," uvádí. Vrátit se chce i k memorandu o těžbě lithia v Česku, které bylo jedním z předvolebních témat. Plánuje rovněž dokončit práce na nových pravidlech občanskoprávního i trestního řízení a zavést nový exekuční řád i zákon o hromadných žalobách

ANO začne o podpoře či toleranci své menšinové vlády jednat s ostatními stranami ve Sněmovně v úterý, kdy se zástupci hnutí sejdou s ODS a lidovci. Série rozhovorů by se měla zopakovat i v novém roce před hlasováním o důvěře. O tu musí vláda požádat do 30 dnů od jmenování. Babiš tak chce učinit 10. ledna. V případě, že ji nezíská, bude řídit zemi bez důvěry a prezident, jak slíbil, pověří Babiše sestavením nového kabinetu podruhé. K jednání mu chce dát větší časový prostor.

Podívejte se na záznam tiskové konference po prvním jednání nové vlády:

Živě: Vláda premiéra Babiše jednala poprvé. Schválili programové prohlášení?