Rozkrojená jablíčka vypovídající o budoucím zdraví, pod talířem mince pro štěstí a blahobyt, stůl s nohama svázanýma řetězem, aby rodina držela pohromadě, dlouhé a obřadné stolování. Tak to kdysi vypadalo o Štědrém večeru. Tradice se mění, nakupujeme hory jídla. V košících se vrší kaviár, rybí lahůdky, paštiky, plody moře, výběrové šunky… Přesto, paradoxně, štědrovečerní večeře bývá na skladbu celkem chudá. Někdy dokonce jen o dvou chodech. Ano, děti sice hlídají úzkostlivě každou vteřinku, která je dělí od dárků pod stromečkem, ale slavnostní jídlo by mělo být se vším všudy. Tak se v klidu posaďme, ubrousek pěkně na kolena a pojďme na předkrm.

Chutný předskokan

Někomu se může zdát, že předkrm jako takový se v běžném stravování přežil, v restauracích dokonce často nahrazuje hlavní jídlo. Tříchodovka s polévkou a dezertem, natožpak čtyřchodovka se už moc nenosí. Jenomže přesně naopak. Předkrm má jinou funkci. Rozhodně by neměl chybět a klidně může být úplně maličký.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se