Magistrát Prahy dostal po letech příprav na stůl návrh nejdůležitějšího dokumentu města – Metropolitního plánu.

Právě podle něj budou politici příštích 20 let rozhodovat, jaké klíčové stavby v Praze postavit – ať už půjde o nové mosty přes Vltavu či například tramvajové tratě.

Důležitou roli bude mít materiál i pro samotné obyvatele. Ti už z dnešního návrhu mohou přibližně vyčíst, jestli například louka před jejich domem zůstane i následujících deset let loukou, či se promění v parcelu. Pro developery dokument představuje mapu příležitostí.

Přestože je návrh dokončený, město neočekává, že by plán začal platit dříve než v roce 2023. Od 27. června se k němu bude mít možnost vyjádřit veřejnost – ať už jde o obyvatele, městské části či právě developerské firmy. Jejich připomínky, jejichž počet se pravděpodobně bude pohybovat v řádech stovek až tisíců, následně bude město posuzovat a případně zapracovávat do další verze. Základní teze plánu, jichž jeho tvůrci stanovili celkem deset, se však pravděpodobně nezmění. Většinu z nich pozitivně hodnotí soukromý i veřejný sektor.

První tezí je takzvaná "dostřednost". Znamená to, že na okraji města nebude probíhat rozsáhlá výstavba. Ve staveniště se naopak díky dokumentu promění širší centrum Prahy.

"Snažili jsme se najít potenciál uvnitř Prahy, a nikoliv na loukách a polích tohoto města," popisuje architekt Roman Koucký, který vedl tým připravující Metropolitní plán.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se