Měsíc a půl po oznámení německých zemědělců, že letošní hranolky budou kvůli nekvalitní úrodě kratší, přišel se stejnou zprávou i šéf valonské asociace pro pěstitele brambor. Tradiční belgické hranolky se zkrátí až o tři centimetry, tedy asi o čtvrtinu. Důvodem je rovněž dlouhotrvající sucho, se kterým se potýkají zemědělci na celém starém kontinentě. "Budeme jíst kratší hranolky, protože brambory jsou menší," uvedl pro belgický tisk Pierre Lebrun. Dodal také, že celkové výnosy budou letos až o 25 procent nižší než loni. Lebrun si stěžuje, že půda je nadále vyprahlá, což ztěžuje život zemědělcům. "To platí pro jih Velké Británie, Nizozemsko, Francii i Německo," dodal.

Letošní rok byl v Belgii vůbec nejteplejší od roku 1833, kdy se v zemi začala teplota měřit a porovnávat.

Právě hranolky jsou chloubou Belgičanů, kteří si je rádi namáčí do různých druhů omáček. O jejich původ ale vedou léta spory s Francouzi, kteří si oblíbený pokrm také nárokují. Ti tvrdí, že pochází z Paříže. V Belgii dokonce vznikla petice, aby UNESCO uznalo hranolky coby součást belgického kulturního dědictví. Ke svému anglickému názvu "french fries" prý hranolky přišly až během první světové války, kdy je takto začali označovat vojáci z USA, kteří si je oblíbili.