Masné výrobky přestala jíst ve 14 letech. Od té doby musela Ilona Nejkovová z restaurace Góvinda nesčetněkrát odpovídat na dotazy, jestli jí něco nechybí. "Moje babička se tehdy bála, že zemřu," vzpomíná dnes už s úsměvem. Není v tom sama. Ještě před deseti lety se kamarádi šéfa veganského řetězce Loving Hut Tuana Dunga ptali, jestli si opravdu nedá ani šunku.

Lidé se na vegetariánství nebo veganství dávají z několika důvodů. Pokud nemusí živočišné suroviny vynechat ze zdravotního hlediska, dělají to kvůli životnímu prostředí nebo etice – vadí jim zacházení se zvířaty. To byla motivace i pro Silvestra Vandrovce Špačka z neziskové organizace Česká veganská společnost. Veganem je přes osm let. "Nic mi nechybí, po válce a za komunismu se u nás prosazovala konzumace masa, mléka a vajec, ale já to nepotřebuju," vysvětluje.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.