Kamil Mrva Architects
Rok dokončení: 2017

Výstupní stanice lanovky je silně propojená se svým místem. Kopcovitá krajina a přilehlé husté lesy podporují i volbu materiálů: kámen v přízemí, dřevo ve vyšších patrech. Asymetricky skloněná střecha koresponduje s mírně se svažujícími kopci okolo. Sousedící Jurkovičovy domy reprezentují romantickou minulost drobné horské osady. Skloněné střechy domů, štíty, vyřezávané dřevěné motivy na fasádách. To vše jsou pozůstatky po ztraceném světě, které inspirují lidové prvky použité na nové stanici.

Úspěšná kombinace lidového a současného je hlavní předností budovy a porotu přesvědčila o kvalitách této stavby. Hrubé materiály použité v exteriéru (dřevo, kámen) jsou v interiéru vyváženy jemným designem a povrchy dodávajícími pocit útulnosti: zvlášť povedené jsou ručně vyrobené lampy, pohodlná polstrovaná křesla či kvalitní dubová podlaha. Čistota řešení interiéru je daná také velkoformátovými okny přes celou stěnu, dřevěný strop s podpůrnými trámy je charakteristický pro místní způsob dělení vnitřního prostoru a přináší jeho další hodnotu. Celkový koncept podporují propracované detaily, hlavně spoje mezi sklem a dřevem. Promyšlená jsou také posuvná čelní skla, a to nejen díky svému přirozenému začlenění do masivních dřevěných pilířů, ale také kvůli chytrému využití protizávaží umožňujících snazší a plynulejší manipulaci.

jarvis_5bf29626498e15d2200495a5.jpeg
Pustevny
Foto: Studio Toast
Související