Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity už pátým rokem vyrábí černý kaviár unikátní metodou, která využívá jikry živých jeseterů.
"Klasická výroba probíhá tak, že rybu chytíte, usmrtíte a z jiker vyrobíte kaviár. My ryby nepotřebujeme zabíjet. Jikry z nich dokážeme dostat díky výtěru tak, že to ryba přežije. Tlakem na břišní dutinu z ní jikry dostaneme. Je lepší chovat rybu několik let a mít z ní další jikry a nechat ji dožít než ji zabít pro pár vajíček," říká Václav Nebeský z Jihočeské univerzity.
Univerzita jikry využívá třemi způsoby. Buď jsou dále oplodněny, nebo z nich vyrobí kaviár. A z těch, které nejsou vhodné ani k jednomu, extrahuje tuk, který se přidává do kosmetiky.
Univerzita v pátek dopoledne podepíše smlouvu se společností Ceskykaviar.cz, která se bude starat o obchod, marketing a distribuci. Zatímco třeba v Americe je spolupráce soukromého sektoru s univerzitami na výrobě produktů běžná, v České republice tomu zatím tak není.
Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:
- Mobilní aplikaci HN
- Web bez reklam
- Odemykání obsahu pro přátele
- On-line archiv od roku 1995
- a mnoho dalšího...