Čeští zemědělci v posledních letech používají každoročně statisíce litrů herbicidu Roundup. Podle nejnovějších údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského nalili v roce 2017 na česká pole téměř 751 tisíc litrů látky, o rok předtím to bylo 772 tisíc litrů. Soudy v USA přitom už třikrát rozhodly o odškodnění lidí, kteří s látkou přicházeli do styku a onemocněli rakovinou.

Spotřeba glyfosátu, jenž je hlavní složkou herbicidu, byla v Česku nejvyšší v roce 2012, kdy dosáhla 1 081 000 litrů. Pokles z posledních let vysvětluje ministerstvo zemědělství rozdílnými klimatickými podmínkami a tím i rozdílnou intenzitou růstu plevele. Například oproti roku 1999 je však dnešní spotřeba glyfosátu, který Evropská unie zatím povoluje, téměř trojnásobná. Nejvíce Roundupu vypotřebují čeští zemědělci na obiloviny, předloni to bylo 356 tisíc litrů, na druhém místě jsou olejniny, z velké části řepka, s 229 tisíci litry.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Dá se říct, kolik glyfosátu je v českých potravinách?
  • A v čem je další nebezpečí glyfosátu kromě karcinogenity?
  • Jak v praxi vypadá omezení glyfosátu na českých polích?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se