Na nebezpečné množství herbicidu glyfosát v potravinách narazila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole naposledy před sedmi lety. "V posledních letech byla v potravinách přítomnost glyfosátu zjištěna jen ojediněle a vždy v koncentraci pod stanovený limit," uvedl pro Hospodářské noviny mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Bezpečnostní limity pro přítomnost účinné látky, kterou mnozí považují za rakovinotvornou, jsou dané evropským nařízením pro každou potravinu zvlášť. Naposledy bylo jejich překročení v Česku odhaleno v roce 2012 u čočky. Pro tu například platí maximální výskyt glyfosátu v množství 10 miligramů na kilogram.

I z důvodu nízkého výskytu inspekce glyfosát, oblíbený mezi zahrádkáři pod značkou Roundup, kontroluje stále méně. Loni ho zkoumala jen u 55 vzorků potravin, o rok dříve to bylo 59. Celkem přitom za rok testovala na různé látky dva tisíce vzorků.

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • Jak zemědělci mixují pesticidy, aby nepřekročili limity?
  • Jaký dopad mohou mít tyto pesticidové koktejly na lidské zdraví?
  • Jak se k problému staví ministerstvo zemědělství?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se