Na nebezpečné množství herbicidu glyfosát v potravinách narazila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole naposledy před sedmi lety. "V posledních letech byla v potravinách přítomnost glyfosátu zjištěna jen ojediněle a vždy v koncentraci pod stanovený limit," uvedl pro Hospodářské noviny mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Bezpečnostní limity pro přítomnost účinné látky, kterou mnozí považují za rakovinotvornou, jsou dané evropským nařízením pro každou potravinu zvlášť. Naposledy bylo jejich překročení v Česku odhaleno v roce 2012 u čočky. Pro tu například platí maximální výskyt glyfosátu v množství 10 miligramů na kilogram.

I z důvodu nízkého výskytu inspekce glyfosát, oblíbený mezi zahrádkáři pod značkou Roundup, kontroluje stále méně. Loni ho zkoumala jen u 55 vzorků potravin, o rok dříve to bylo 59. Celkem přitom za rok testovala na různé látky dva tisíce vzorků.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.