V roce 2050 bude žít na planetě necelých deset miliard lidí a bude potřeba je nakrmit. Planeta na to však nemusí stačit. Australský odborník na budoucnost jídla Tony Hunter, který v září vystoupí na festivalu Future Port Prague, vidí budoucnost v uměle upravovaném masu.

„Vyrobit maso v laboratoři trvá maximálně tři týdny. V příštím roce najdeme v restauracích hamburgery z umělého masa, za pět let se maso z laboratoře začne prodávat komerčně,“ říká Hunter.

Uměle upravené maso podle něj může mít mnoho výhod – nebude zvyšovat cholesterol ani nebude vysoce tučné. Podle některých předpovědí budeme v roce 2030 jíst 10 % umělého masa, v roce 2035 kolem 20 % a v roce 2040 už 35 % masa bude pocházet z laboratoře.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.