V roce 2050 bude žít na planetě necelých deset miliard lidí a bude potřeba je nakrmit. Planeta na to však nemusí stačit. Australský odborník na budoucnost jídla Tony Hunter, který v září vystoupí na festivalu Future Port Prague, vidí budoucnost v uměle upravovaném masu.

„Vyrobit maso v laboratoři trvá maximálně tři týdny. V příštím roce najdeme v restauracích hamburgery z umělého masa, za pět let se maso z laboratoře začne prodávat komerčně,“ říká Hunter.

Uměle upravené maso podle něj může mít mnoho výhod – nebude zvyšovat cholesterol ani nebude vysoce tučné. Podle některých předpovědí budeme v roce 2030 jíst 10 % umělého masa, v roce 2035 kolem 20 % a v roce 2040 už 35 % masa bude pocházet z laboratoře.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se