Kvalita pitné vody a život v jezerech jsou v ohrožení. V důsledku globálního oteplování podle vědců ztrácí kyslík, kvůli čemuž mohou v následujících desetiletích začít vymírat některé druhy ryb. Sladkovodní jezera v mírných klimatických podmínkách, jako je Česká republika, dokonce ztrácejí kyslík třikrát až devětkrát rychleji než oceány, jak uvádí studie nedávno zveřejněná v prestižním časopise Nature. Koncentrace kyslíku v těchto jezerech klesly od roku 1980 v průměru až o pětinu v hlubších vrstvách a o šest procent u hladiny.

Na mezinárodní studii se podílel také hydrobiolog Josef Hejzlar z Biologického centra Akademie věd ČR, který hodnotil data z českých jezer a nádrží. Ztráty kyslíku v českých jezerech jsou podle něj ještě výraznější než v jiných částech světa. Podle Hejzlara ale existuje způsob, jak kyslík ve vodě udržet. „Musíme méně znečišťovat vodní toky a vodní nádrže. Potom v nich nebude tolik živin, které spouštějí procesy spotřebovávání kyslíku ve vodě,“ upozorňuje v rozhovoru pro HN.

HN: Jaký dopad má úbytek kyslíku v jezerech? Co to znamená?

Znamená to, že vodní ekosystémy jsou přetěžované. V mnoha jezerech se rozšiřují bezkyslíkaté zóny a tím v nich ubývá prostor pro organismy, které ke svému životu rozpuštěný kyslík potřebují. Mezi tyto organismy patří všechny vyšší organismy, například ryby, zooplankton, ale i další.

HN: Následkem jsou tedy i ty známé obrázky ryb lapajících po vzduchu u hladiny, což se stává hlavně v rybnících za letních měsíců?

Přesně tak. Tato situace nastává v produkčních (chovných) rybnících s vysokým obsahem živin, když je v létě delší dobu teplé počasí, ale pak se náhle ochladí a vítr rozmíchá bezkyslíkatou spodní vodu do dalších vrstev vody. Na odumřelé organické hmotě, jako jsou zbytky řas, vodních živočichů či rybí exkrementy, a produktech jejího částečného rozkladu začnou rychle růst bakterie. A když se rozkládá větší množství organické hmoty, bakterie jsou schopny kyslík v celém rybníků téměř vyčerpat. To pak může ohrozit celý vodní ekosystém včetně ryb.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.