Musí to být asi neuvěřitelné štěstí, které potkalo najednou jihomoravského hejtmana Michala Haška a brněnského primátora Romana Onderku. Oba vrcholní politici sociální demokracie vyhráli na Brněnském předvánočním galavečeru dvě hlavní výhry.

Hašek získal osobní auto Ford Fiesta, Onderka zájezd do Egypta pro dvě osoby. Večer pořádala reklamní společnost SNIP & CO, která s městem spolupracuje, pořádá například Vánoce na brněnské radnici a participuje na festivalu ohňostrojů.

Politici i firma odmítají, že by losování bylo zmanipulované. Hejtman prý výhru věnuje na dobročinné účely, zájezdu se údajně vzdá i primátor.

"Ano je to pravda. Já jsem dítě štěstěny. Vyhrál jsem druhou cenu a pan hejtman vyhrál cenu první, ted automobil. Pan Hašek požádal pořádající agenturu aby mu poradila někoho potřebného, komu by vůz mohl věnovat. Já jsem vyhrál zájezd do Egypta a daruji ho jako výhru do některé příští tomboly," řekl HN Onderka.

Primátor vylosoval hejtmanovi "maličkaté autíčko" 

"Ještě na galavečeru jsem požádal organizátory, aby mi vytipovali dobročinné organizace, kterým bychom se ženou mohli auto předat jako dar manželů Haškových," řekl Hašek. Výzvu dobročinným spolkům chtěl opět zveřejnit tento týden, učiní tak prý dnes.

Do konce ledna chce nového majitele auta vybrat. Hašek si vůz dosud nevyzvednul a ani se k tomu nechystá. "Mám pouze dárkový certifikát, který předám vybrané dobročinné organizaci," uvedl. Dodal, že ho uráží, když někdo regulérnost hry zpochybňuje.

Primátor Onderka dodal, že vyhrál i další dvě ceny. Vstupenku na festival ohňostrojů, který pořádá Brno a který jako primátor bude zahajovat, a dort.


Ten rozkrájel hned na akci a snědli ho jeho spolustolovníci. "Byl zelený, tak jsem ho nabídl zejména koaličním partnerům," uvedl. ČSSD je na brněnské radnici v koalici mimo jiné se Stranou zelených.

Galavečer pořádala posedmnácté brněnská reklamní společnost SNIP & CO. "Hlavní cenu vyhrál pan hejtman Hašek. V tombole bylo 80 cen. Byla to akce povolená ministerstvem financí, u losování byli notáři Výtěžek této charitativní akce šel letos na nemocnici u Svaté Anny. Přímo u losování byli zástupci finančního úřadu," hájí losování generální ředitel Jiří Morávek.

Zpochybňovat férové losování? Prý to je závist 

"Auto losoval pan primátor, to je totiž tradice, že primátor losuje hlavní cenu. Druhou cenu, zájezd do Egypta, který vyhrál pan primátor, nevím kdo losoval. Myslím ale, že to byl pan ředitel magistrátu," dodal Kraft.

"Auto byl ford fiesta, maličkaté autíčko," popsal cenu pro HN Morávek. To, že vyhrál hejtman a losoval primátor, to je prý náhoda. Podle Morávka se na akci prodalo 998 lístků do tomboly, jeden za 299 korun.

"Osobně jsem měl s rodinou 35 lístků, vyhráli jsme drobnosti," řekl. Zpochybňování regulérnosti losování odmítl, podle něj takové pochyby může vyslovit člověk jedině ze závisti.

Připomněl, že dohady kolem losování se šířily Brnem už před lety, kdy hlavní cenu - auto - vyhrála cimbalistka, která si předtím půjčila peníze na los od Jožky Černého. "Koupila si jeden los a ten vyhrál. To se někdy stává," uvedl Morávka.