Premiér Jan Fischer pokračuje v setkávání s šéfy parlamentních stran. Při dnešní snídani mu předseda ODS Mirek Topolánek sdělil výhrady své strany k protikorupčnímu balíčku, který vláda poslala v pondělí do sněmovny.

Občanští demokraté ho považují za příliš represivní.  "V represivní části mají orgány instrumentů dost, akorát je nevyužívají," uvedl Topolánek k předlohám, které připravil ministr vnitra nominovaný ČSSD Martin Pecina.

ODS se také nelíbí institut korunního svědka. Ten by prý neměl být úplně osvobozen za spolupráci s policií. Mohl by doufat pouze ve snížení trestu. Výhrady má ODS i k tématu odposlechů a protikorupčních agentů.

ODS navrhuje zveřejnit "životopis" zakázky 

Za nedobrý průlom považuje Topolánek i návrh, podle kterého by policisté mohli hlouběji nahlížet do daňových řízení.
ODS chce naopak navrhnout například, aby na internetu byl zveřejňován celý "životopis" jednotlivých výběrových řízení.

Fischer uvedl, že vláda počítala s tím, že návrh legislativních protikorupčních opatřeních může vyvolat kontroverzi, proto kabinet počítá s důkladnou diskusí ve sněmovních výborech.

Opatření proti korupci, které nepotřebují změnu zákona, včetně například návrhu, aby členové výběrových komisí podléhali prověrkám Národního bezpečnostního úřadu, představí vláda do dvou týdnů.

Fischer se s Topolánkem bavili i o stavu veřejných financí. Oba považují jakékoli kroky, které by vedly ke zvýšení schodku státního rozpočtu za velmi nebezpečné. "Měli jsme to jednoduché, protože s hlavním cílem, tedy snižováním deficitu, nemáme žádný problém. Spíš jsme se vzájemně snažili inspirovat v tom, co je ještě možné udělat," uvedl Topolánek.

Šéf ODS hovořil například o zákonu o rozpočtové kázni. Po volbách by ODS chtěla založit také fond cyklických rizik, který by fungovat pro období ekonomické recese.