Kauza JAS-39 Gripen

Česko si v roce 2004 pronajalo gripeny na deset let za 19,65 miliardy korun. Kauzou údajných úplatků při jednání o dodávkách gripenů se v ČR dvakrát zabývala protikorupční policie. Ani v jednom případě však nepadlo žádné obvinění a obě šetření skončila odložením. Naposledy se tak stalo koncem loňského roku. Nyní kauzu kontrolují státní zástupci z Nejvyššího státního zastupitelství.

Chod sněmovny se dnes opět zadrhl. ODS, která se snaží oddálit hlasování o zákonech zvyšující rozpočtový schodek, si tentokrát vypomohla případem gripenů. Levice stejně jako v minulých dnech obvinila občanské demokraty z obstrukce.

Poslanci se při jednání o změnách v programu pohádali o to, zda a kdy mají jednat o údajné korupci při jednání o dodávkách stíhaček gripen. Poslanci si nakonec odhlasovali, že o tom budou jednat dnes jako o posledním bodu.

Nečas: Není to drb

Sněmovna se tak opět nedostala k hlasování o návrhu KSČM, který by měl zvýšit mateřskou na úroveň roku 2009 a znovu zavést proplácení prvních tří dní nemocenské. Místopředseda ODS Petr Nečas v diskusi hovořil tak dlouho, až předsedající jednání přerušil kvůli projednání jiných pevně zařazených bodů. Kdy se poslanci k novele vrátí, není jasné.

"Problému se nelze vyhnout, nelze před ním strkat hlavu do písku," zdůraznil Nečas a poznamenal, že verdikt o pronájmu stíhaček padl za vlády ČSSD. Žádný bod schůze sněmovny podle něho není tak závažný jako gripeny.

Podle předsedy poslanců ČSSD Bohuslava Sobotky se Nečas snažil zařadit gripeny jako první bod, aby sněmovna nic jiného neprojednala. "ODS nechce projednat vůbec nic," prohlásil a připomněl také úterní, prý dlouhé projevy členů ODS.

Sobotka dokonce označil občanské demokraty za pokrytce. Klidně jednejme i o gripenech, ale až na to bude čas," řekl Sobotka. Dodal, že by to mohlo být třeba příští týden.

Zprávu o gripenech by měli přednést Pecina a ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, měli by přijít i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a policejní prezident Oldřich Martinů.

ČSSD požádá o mimořádnou schůzi

Aby se kauza gripeny co nejrychleji vyšetřila už vzyval Pecinu i šéf ODS Mirek Topolánek. Ministr by podle něj měl zohlednit nedávné výsledky vyšetřování kauzy v Británii. Zdejší protikorupční úřad minulý týden obžaloval bývalého agenta britského zbrojařského koncernu BAE, rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, kvůli korupci kolem prodeje gripenů do Česka, Maďarska a Rakouska.

"Podezření britského úřadu, že v celé kauze byli korumpováni a zkorumpováni čeští politici nesmí být zameteno pod koberec," prohlásil Topolánek. Podle něj kauza gripenů poškozuje obraz Česka v zahraničí.

Nečas obvinil z podílu na kauze představitele ČSSD, kteří o prodeji a později o pronájmu stíhaček jednali. Podle něj bývalý sociálnědemokratický ministr zahraničí Jan Kavan v záběru skryté kamery švédské televize mluvil o tom, že řada politiků úplatek v kauze přijala.

ČSSD dnes také požádá o svolání mimořádné schůze sněmovny. Reaguje tak právě na chování ODS, které je podle ní obstrukcí. Schůze by mohla být příští týden v úterý nebo ve středu. ČSSD na ní chce schvalovat své návrhy a některé vládní předlohy.

Kauzou gripenů se dvakrát zabývala česká protikorupční policie. Podle Nečase sice konstatovala, že ke korupci došlo, v žádném případě ale nepadlo konkrétní obvinění. "Došlo k odložení tohoto případu policií dvakrát. Poprvé, když byl ministrem vnitra člověk ze sociální demokracie. Podruhé tehdy, když se stal ministrem vnitra člověk velice blízký sociální demokracii," prohlásil Nečas.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc souvislost mezi svou stranou a kauzou gripenů odmítl. Prohlásil také, že ODS mezi roky 2006 a 2009 kontrolovala ministerstvo vnitra i spravedlnosti a měla čas zjistit, zda skutečně došlo ke korupci. "Za celou tu dobu ODS neučinila vůbec nic a pokud dnes občanští demokraté oživují znovu toto téma, tak podle mého názoru sami sebe usvědčují z naprosté neschopnosti," prohlásil poslanec ČSSD.

Tejc také obvinil ODS, že kauzu gripenů nadnesla účelově, aby bránila jednání sněmovny. "Občanští demokraté v této věci pouze snaží zakrýt fakt, že nemají v poslanecké sněmovně žádný smysluplný program a jediné, čeho jsou schopni, je bourat jednání poslanecké sněmovny tak, aby nebyly projednány návrhy jiných politických stran," řekl.

Nákup stíhaček prosazovaly vlády ČSSD. Hlavními obhájci byli především jejich tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík a ministr zahraničí Jan Kavan. Vláda Vladimíra Špidly od nákupu sice odstoupila, následně ale rozhodla o pronájmu stíhaček. Za desetiletý pronájem čtrnácti letadel platí Česko celkem 20 miliardy korun.