Zda se zruší DPH u stravenek a jízdenek, kvůli níž ve čtvrtek chtějí stávkovat dopravní odboráři, rozhodne možná až příští sněmovna, která vzejde z květnových voleb.

 

Poslanci sice včera přesně podle přání odborářů schválili snížení DPH u zaměstnaneckých výhod, ale to s největší pravděpodobností neprojde přes senát a prezidenta Václava Klause. A není vůbec jisté, zda poslanci do květnových voleb tak dvakrát po sobě stačí přehlasovat nejdříve senátní a pak prezidentské veto zákona.

Záleží totiž i na tom, jak rychle senát i Klaus své ne oficiálně řeknou a jak rychle poté o tom bude jednat sněmovna. I zde totiž může přijít zdržovací taktika, kteoru nyní používá ODS ve sněmovně.

To, že zákon nepodepíše, oznámil Václav Klaus v úterý večer v rozhovoru pro televizi Nova. "Já považuji jednání odborů za naprosto neadekvátní situaci, vlastně darebné a falešné, a mrzí mě, že není proti tomu rezolutnější odpor,“ uvedl.

"Je to velmi podivná stávka, protože fakticky ani nejde o nic konkrétního. Nejde vůbec o nic, co se zítra dotkne těch různých zaměstnanců v dopravě. Je to takový boj se státem. Není to vůbec boj se zaměstnavatelem. Odbory v principu by měly být proto, aby bojovaly za zaměstnance proti zaměstnavateli.

Tady politici uvnitř odborů, ne faktičtí odboráři, bojují proti státu," tvrdí Klaus. Na provázanost odborů s politikou, zejména se sociální demokracií, dlouhodobě poukazují také pravicové strany.

Sněmovna v úterý ve stavu legislativní nouze zrušila na návrh vlády vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod daní z přidané hodnoty. Podle odborářů však výsledek hlasování neodvrátil stávku, chystanou na čtvrtek.

O tom, zda stávka bude, budou odbory jednat dnes. Senát by měl o tom, zda novelu potvrdí, jednat již v pátek.