Pražští radní v úterý odvolali tři členy představenstva Dopravního podniku hlavního města Prahy. Odvoláni byli ředitel podniku Martin Dvořák, radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a ředitel magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek. ČTK to řekl jeden z účastníků jednání rady. Odvolání minulý týden doporučil klub zastupitelů ODS, zdůvodňoval to nespokojeností s Dvořákovou prací a snahou o větší kontrolu podniku.

Představenstvo podniku tak přišlo o svého předsedu i místopředsedu. Odvolané členy by měl podle doporučení z minulého týdne nahradit současný předseda dozorčí rady a náměstek primátora Rudolf Blažek, starosta Prahy 8 Josef Nosek a další náměstek primátora Milan Richter (všichni ODS).

"Považuji za nešťastné, že generální ředitel není členem představenstva v tak velké společnosti, a mrzí mě, že ODS si vyřizuje účty přes společnosti v majetku města," reagoval na odvolání pražský zastupitel Miroslav Poche (ČSSD).

Bém versus Dvořák

"Jsme pod obrovským tlakem, abychom snižovali cenu v autobusové dopravě," řekl už v pondělí Dvořák. Stále častěji se spekuluje o tom, že se jej pražský primátor Pavel Bém pokusí v nejbližších měsících odvolat také z postu ředitele.

"Je možné, že se pan Dvořák odebere do věčných lovišť," řekl na dotaz HN stručně Bém. Dvořák nechce takové výroky komentovat. "Co jsem měl udělat, jsem udělal, transformace podniku je hotová," říká pouze.