K letošním volbám do Poslanecké sněmovny se přihlásilo celkem 27 politických seskupení, o jedno více než před čtyřmi lety. Ve všech krajích ovšem kandidátní listiny předložilo jen 15 stran.

Loni se k předčasným volbám do sněmovny, které ovšem byly později zrušeny, přihlásilo 22 stran a hnutí, ve všech krajích kandidovalo 16 uskupení.

Největší výběr by měli mít letos voliči v Praze, kde kandiduje 22 stran a hnutí. Naopak v Ústeckém, Karlovarském a Pardubickém kraji se lidé budou muset spokojit jen s nabídkou 16 uskupení. Dvacítku kandidátek by mohli dostat lidé ve středních Čechách, výběr z 19 uskupení by měli mít v Jihomoravském a Plzeňském kraji. V Libereckém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji kandiduje 18 stran, na Vysočině, v Jihočeském a Královéhradeckém kraji by lidé mohli dostat hlasovací lístky s kandidáty 17 stran.

Platit to bude v případě, že kandidátní listiny budou vyhovovat požadavkům volebního zákona. Krajské úřady o registraci kandidátek rozhodnou nejpozději 9. dubna. Volby se budou konat 28. a 29. května.

Kromě šesti stran nyní zastoupených ve sněmovně, tedy ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených, ve všech krajích kandidují také Věci veřejné nebo Strana práv občanů - zemanovci. Stejně tak i Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu, která se volebně propojila se Stranou důstojného života, dále Strana svobodných občanů, za kterou kandidují i zástupci strany Právo a Spravedlnost, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Volte Pravý Blok www.cibulka.net, Konzervativní strana, Česká pirátská strana a strana STOP se sídlem v Brně. Strana Občané.cz, která loni kandidovala ve všech krajích, letos není v Ústeckém.

Naopak pouze v Praze kandidují Česká strana národně sociální (ČSNS), Humanistická strana (HS), Klíčové hnutí (KH) v čele s bývalou poslankyní Táňou Fischerovou. Podobně jen ve středních Čechách kandiduje strana Liberálové.CZ, pouze v Libereckém kraji pak Národní prosperita (NP). Jen v Moravskoslezském kraji se do voleb přihlásila strana s obsáhlým názvem "Ježíš je Pán. Nechme se vést Duchem Svatým a ať Ježíš je naším Pánem, www.jezisjepan.cz". Jedná se o někdejší stranu 4 VIZE, která se nově přejmenovala teprve počátkem letošního března.


Podobně se po neúspěchu v loňských volbách do Evropského parlamentu přejmenovala Strana demokracie a svobody. Do sněmovních voleb zamířila s názvem Evropský střed (ES) ve třech krajích, stejně jako Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005). K tradičním volebním účastníkům patří strana Moravané, která kandiduje ve čtyřech moravských regionech. Monarchistická strana Koruna Česká má kandidáty v pěti krajích. Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa, která byla loni vyřazena, neboť nezaplatila příspěvek na úhradu volebních nákladů, letos kandiduje v osmi ze 14 krajů.