Topolánek zmizel z kandidátky

Předseda ODS Mirek Topolánek už nefiguruje na jihomoravské kandidátce strany pro volby do Poslanecké sněmovny. Zmocněnec jihomoravských občanských demokratů dnes na krajský úřad odnesl změnu, jíž Topolánek z listiny zmizel. Na jeho místo se posunul druhý v pořadí poslanec Václav Mencl.

Sami občanští demokraté nechtějí příliš komentovat, zda jim Topolánkův ústup z kandidátky po jeho kontroverzních výrocích o křesťanech, homosexuálech a Židech přinese voliče, nebo naopak odradí. Podle nich však voliči ocení, že ODS umí i ve složitých situacích nacházet řešení.

Dnes také nový volební lídr ODS Petr Nečas řekl, že by uvažoval o kandidatuře na předsedu ODS jen v případě, pokud by vyhrála volby. Nečas připomněl, že nového předsedu může zvolit jen kongres.

"Jeho svolání v předvolebním období považuji za kombinovanou sebevraždu," podotkl místopředseda. Takový postup přirovnal k tomu, jako by někdo spolykal cyankáli, současně si vpálil kulku do čela a ještě do sebe pustil 2000 voltů.

Občanští demokraté se snaží přesvědčit voliče, že politika největšího rivala je přímou cestou ke státnímu bankrotu. Splnění předvolebních slibů ČSSD by za čtyři roky podle ODS stálo 650 miliard korun. "Každá rodina by tak za ně zaplatila 250.000 korun," řekl volební lídr ODS Petr Nečas. „V následujících čtyřech letech každá česká rodina vlastně věnuje Jiřímu Paroubkovi jeden automobil značky Škoda Fabia," dodal Nečas.

Podle propočtů ODS by všechny návrhy ČSSD znamenaly do roku 2013 zdvojnásobení veřejného dluhu. V rozpočtu státu tak bude splácení dluhů druhou největší položkou. „Například všechny podnikové daně, které se v České republice vyberou, půjdou pouze na splácení úroků státního dluhu,“ řekl ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Sliby socialistů by zemi dovedly v květnu 2013 ke státnímu bankrotu, tvrdí občanští demokraté. Podle Nečase návrhy ČSSD znamenají vyšší daně, způsobí odchod firem z České republiky do zahraničí a vyšší nezaměstnanost.

Urban: ODS jen straší

Mezi nejnákladnější plány socialistů patří podle ODS zvyšování rodičovského příspěvku (30 miliard Kč ročně), garance důchodů ve výši 55 procent čisté mzdy (13 miliard Kč ročně), vyplacení mimořádného třináctého důchodu (7 miliard) či změny ve státních nemocnicích (17,5 miliardy Kč).

Zrušení zdravotnických poplatků bude prý stát daňové poplatníky 10 miliard Kč ročně. Zvýšení sociálního pojištění by podle občanských demokratů zase vedlo ke ztrátě 60.000 pracovních míst, každého občana by stálo 960 korun ročně a zvýšilo by náklady firem o 10 miliard korun ročně.

Obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci by podle výpočtu ODS zaměstnavatele zatížilo dalšími 3,5 miliardami korun ročně a za zvýšení firemní daně by zaplatili pět miliard korun ročně. Každý občan by také podle ODS musel počítat s téměř tisícovkou ročně, kterou by ho stálo povinné důchodové pojištění rizikových kategorií.

Při splnění všech slibů ČSSD by v roce 2013 každý občan zaplatil jen za úroky ze státního dluhu 14.400 korun, uvedla ODS.

Náklady na sliby sociálních demokratů vyčíslily už dříve Hospodářské noviny. ČSSD by podle HN na své sliby potřebovala jen letos 47 miliard korun. Celkově ale HN při odhadu plnění slibů ČSSD dospěly k nižším částkám než ODS.

Pravdou je, že některé výpočty ODS jsou dost přehnané. Jen pro představu: Občanští demokraté počítají, že za čtyři roky vyplatí ČSSD kvůli 13. důchodům za čtyři rok 28 miliard korun a tuto částku počítají do 650 miliard, o které má zemi sociální demokracie během čtyř let zadlužit. Jenže socialisté už několikrát zopakovali, že budou chtít vyplatit důchody jednorázově: jen na konci letoška. Což znamená, že počítat 13. důchody i do let 2011 až 2013 je metodologicky špatně.

ODS také dospěla k tomu, že rozšíření a zvýšení přídavků na děti přijde stát ročně na 20 miliard korun. Ani to ale není podle propočtů HN přesné. Rozšíření přídavků na děti i pro rodiny se čtyřnásobkem průměrné mzdy (což je návrh ČSSD) by podle údajů ministerstva financí přišlo rozpočet ročně na čtyři miliardy. A zvýšení přídavků na první dítě, které ČSSD aktuálně navrhuje, nebude stát víc než 700 milionů. Podobných příkladů je přitom v propočtech ODS hned několik.

ODS si ale své propočty hájí. "Přepočítali jsme oranžové knihy ČSSD a všechny výsledky nám zkontroloval náš tým ekonomů ESO," obhajuje čísla občanských demokratů Kocourek.

S propočty občanských demokratů ale zásadně nesouhlasí místopředseda ČSSD Milan Urban. "Je to jen účelový součet špatných počtářů. Sociální demokracie tady zemi k bankrotu nedovedla a samozřejmě ani nedovede. ODS by měla okamžitě přestat s účelovým strašením. Sociální demokracie se zavázala ke snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta HDP a to je naše absolutní priorita, která je nadřazená všemu ostatnímu," vysvětluje Urban.

Sociální demokraté tvrdí, že mají nástroje, kterými hodlají plnit své předvolební sliby a současně snížit schodek státního rozpočtu. Na straně příjmů mohou opatření přinést až 41 miliard, na straně úspor dalších 29 miliard korun, uvedl už dříve předseda strany Jiří Paroubek. Analytici ale většinu argumentů socialistů označili za nerealistické.

Paroubek by měl podle dnešního vyjádření lídra moravskoslezské kandidátky ODS Pavla Drobila vyvěsit jeden pravdivý billboard. „Poprosil bych ho o to, aby použil první, skutečně nelživý billboard ČSSD a na něj napsal, že Řecko doženeme v roce 2013,“ vyzval šéfa ČSSD Pavel Drobil, který je zároveň člen Ekonomické skupiny odborníků (ESO). Socialisté podle Nečase chystají na občany "gigantický volební podovod", protože sami musí vědět, že jejich sliby jsou nesplnitelné.

Nový volební lídr ODS vyčíslením sociálnědemokratických slibů odpověděl i na nový trend v kampani ČSSD. Ta ve svých inzerátech reagovala na odchod Mirka Topolánka z pozice celostátního lídra a zameřila se právě na Nečase, kterému pod heslem "sliby chyby" vyčítá některé jeho předchozí kroky ve vládě a veřejné výroky.

Znovu také odmítl možnost povolební velké koalice s ČSSD, mimmo jiné proto, že socialisté prý odmítají reformy a nutnost bojovat proti státnímu dluhu. "S Paroubkovskou nezodpovědnou sociální demokracií velkou koalici naprosto vylučuji," řekl Nečas.