Občanští demokraté představili ve čtvrek v modře nasvíceném sále pražského Slovanského domu svůj volební program a zahájili "ostrou" část kampaně. Lídr ODS Petr Nečas se v úvodním projevu silně vymezoval vůči ČSSD: "ODS je budoucnost, sociální demokracie je minulost," prohlásil například.

Za prioritu příštího volebního období považuje ODS snížení státního dluhu. Strana slibuje, že do roku 2017 vyrovná státní rozpočet. Použít k tomu chce takzvanou finanční ústavu a snížení provozních výdajů ve všech resortech o pět procent. Daně hodlají občanští demoraté udržet na současné úrovni stejně jako odvody na sociální pojištění.

Programu ODS počítá i s podporou kratších pracovních úvazků, prací z domu a zaměstnáváním absolventů a starších lidí. Navrhuje také roční daňové prázdniny pro řemeslníky, kteří vytvoří alespoň jedno nové pracovní místo. Strana prosazuje i adresnější a úspornější systém sociálních dávek a důchodovou reformu, na kterou mají jít všechny příjmy z případných privatizací. ODS nechce privatizovat fakultní nemocnice ani zdravotní pojišťovny. Ponechá limit spoluúčasti pacientů a hodlá bojovat o zachování systému poplatků ve zdravotnictví. Počítá s vytvořením prostoru pro dobrovolné zdravotní připojištění. Nadstandard má být alternativou k plně hrazené péči.

Vedle představení svých plánů se představitelé ODS ve čtvrtek opakovaně "opírali" do ČSSD. Podle Nečase je plánem sociální demokracie jen zadlužit zemi a "splněním jejího programu dohoníme Řecko". Program ČSSD "nemá podporu žádného významného ekonomického odborníka" a znamená "projídání budoucnosti", řekl také Nečas.

V boji proti korupci ODS slibuje zřízení soudních protikorupčních senátů a zvláštního útvaru při státním zastupitelství se zaměřením na korupci veřejných činitelů a korupci při veřejných zakázkách. V závažných korupčních případech by mohl odsouzenému propadnout majetek a hrozil by mu zákaz činnosti. Pro zjednodušení výběru daní a vypisování výběrových řízení navrhuje ODS jednotné inkasní místo a centrální nákupy a on-line aukce při státních nákupech. Počet ministerstev chtějí občanští demokraté snížit o tři.
 
V kapitole školství předvolební nabídka ODS hovoří o zavedení speciálních půjček a spoření na studia, povinné výuce angličtiny nejpozději od třetí třídy základní školy a rozdělení vysokých škol na výzkumné a vzdělávací. 
 
Kromě Nečase program představili i jedničky krajských kandidátek, členové vedení ODS a ekonomičtí experti strany. ODS je poslední parlamentní stranou, která svůj program zveřejňuje. Prezentace ODS líčící ČSSD jako strašáka vyvrcholila doslova pekelně nasvícenou scénou s hořícími písmeny "KSČSSD", přeškrtnutým srpem a kladivem a heslem "ČSSD: Sliby chyby".

A v konfrontaci s ČSSD občanští demokraté využívají i "osvědčené" animované kreslené vtipy Vladimíra Jiránka.

(Text pokračuje pod boxem)
 

ČSSD: Je to návrat do 19. století

Do slovní přestřelky se vzápětí přidali i sociální demokraté. ČSSD kontrovala, že program ODS je návratem do 19. století a "opencard" pro celou republiku. ODS se podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky tváří, jakoby tu byla čtyři roky zakázána, zatímco tři roky vládla a byla nejvlivnější politickou stranou.
 
Místopředseda Milan Urban vyčetl ODS, že chce změnami pracovního práva udělat ze zaměstnanců nevolníky. A nevolnictví podle něj nejde se vzdělanostní ekonomikou dohromady. "ODS je (politickou) stranou 19. století," dodal. Místopředseda Lubomír Zaorálek vypočítal předvolební sliby ODS z roku 2006 a tvrdil, že z nich nic nesplnila a letos je jen znovu opakuje.