Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun za to, že poslancům neumožnil kontrolu hospodaření úřadu. Pokutu mu udělil sněmovní kontrolní výbor, Dohnal se odvolal a o tomto odvolání v pátek rozhodovalo plénum sněmovny, které za zavřenými dveřmi pokutu potvrdilo.

Poslanci se hospodařením NKÚ zabývají už víc než rok, od doby, kdy na údajné Dohnalovy chyby v hospodaření upozornilo širší vedení úřadu.

Zákonodárci se po upozornění kolegia rozhodli hospodaření NKÚ zkontrolovat, Dohnal ale jejich kontrolu odmítá s tím, že pro ni neexistuje zákonný podklad. Poslanci loni dokonce najali soukromou firmu, která jim měla při kontrole pomoci, a vytvořili kontrolní skupinu, která se měla na úřad vydat. Dohnal jim ale kontrolu neumožnil a poslanci mu za to udělili pokutu.

Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) předpokládá, že vedoucí kontrolní skupiny Dohnala vyzve, aby sněmovně předložil podklady a prověrka mohla pokračovat.

Místopředseda kontrolního výboru Libor Ježek (ODS) naproti tomu rozhodnutí sněmovny prozradit nechtěl. "Vzhledem k tomu, že je to ve správním řízení, tak to bylo neveřejné, a tudíž ani nelze potvrdit nebo vyvrátit, jakým způsobem sněmovna o tomto odvolání rozhodla," řekl Ježek ČTK. Výbor podle něj trvá na tom, že Dohnal porušuje zákon o státní kontrole, protože je povinen kontrolu poslancům umožnit. Poslanci budou v kontrole pokračovat, je ale pravděpodobné, že do voleb už to nestihnou, dodal. Kontrolu tak podle něj zahájí zřejmě až nová sněmovna po volbách.

Právní spor skončil u soudu 

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podal na Dohnala trestní oznámení a návrh na zahájení kárného řízení. Dohnal ale koncem března podal ústavní stížnost proti postupu Poslanecké sněmovny a jejího kontrolního výboru. Domáhá se toho, aby mu sněmovna a výbor přestaly ukládat pokuty a hrozit mu dalšími postihy, pokud nesplní jejich příkazy.

Poslanci v pátek o odvolání proti pokutě jednali na neveřejném zasedání za zavřenými dveřmi. Sněmovní technici vypnuli televizní přenos ze sálu, ve kterém kromě poslanců zůstala jen přesně vymezená skupina sněmovních úředníků. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) řekl ČTK, že naposledy se takto jednalo v září 2006. Poslanci tehdy projednávali zprávu o odposleších politiků.