Proti koalici ODS a ČSSD na pražské radnici vznikla na internetu petice. Informoval o tom Marek Jehlička, zástupce sdružení Změňpolitiku.cz, které petici organizuje. Do středečního poledne se k ní připojilo přes 3700 lidí, mezi kterými je mimo jiné scenárista Zdeněk Svěrák, režisér Jiří Menzel, dokumentaristka Olga Sommerová nebo katolický kněz Tomáš Halík.

Petice vyzývá zvolené zastupitele hlavního města, aby na ustavujícím jednání zastupitelstva vznik koalice ODS a ČSSD neumožnili. Zájemci mohou petici podepisovat až do tohoto jednání, na kterém bude výzva předána. Zastupitelé hlavního města se po říjnových volbách poprvé sejdou v úterý 30. listopadu.

Podle petice, kterou organizátoři nazvali Listopadovou výzvou, velká část voličů ve volbách vyjádřila nespokojenost s vedením hlavního města a touhu po změně. "Vytvoření velké koalice mezi ODS a ČSSD, které naznačuje pokračování dosavadních způsobů vládnutí, je v přímém rozporu s touto jednoznačně vyjádřenou vůlí voličů," uvádí se v textu petice.

Koalice občanských a sociálních demokratů je podle petentů v rozporu s očekáváními, která strany prezentovaly v předvolební kampani. Vzbuzuje prý také obavy, že nebudou objasněny a vyšetřeny korupční kauzy, o kterých se v souvislosti s minulým vedením Prahy mluvilo. Signatáři se navíc domnívají, že výsledek voleb byl ovlivněn rozdělením Prahy do sedmi volebních obvodů, což poškodilo menší strany.

"Koalice vznikla 'legálně', avšak pokud jde o koalici dvou stran, které se před volbami dramaticky vzájemně démonizovaly, a nyní prohlašují, že mají v 90 procentech společné zájmy, naskýtá se otázka, o jaké zájmy vlastně jde a nakolik je toto uskupení legitimní – nakolik si může nárokovat důvěru a podporu občanů," uvedl Tomáš Halík. Podle něj může nerespektování výsledků voleb způsobit nezájem o volby, posilovat extremisty a poškodit důvěryhodnost koaličních stran.

Podle výzkumu SC&C, který si nechala zpracovat Česká televize, téměř polovina lidí nesouhlasí se vznikem koalicí ODS a ČSSD na radnicích v Praze, Brně, Ostravě a Plzni. Asi 45 procent dotazovaných označuje tyto koalice za zradu na voličích. Proti pražské koalici už minulý týden demonstrovalo v centru metropole přes tisíc lidí. Další demonstrace se chystá přímo na ustavujícím zastupitelstvu.