Některé úřady zaniknou, některé se sloučí a razantně zeštíhlí. Policisté, hasiči a vojáci už se možná nebudou jezdit rekreovat na místa, kde byli léta zvyklí odpočívat v rámci takzvaných rehabilitací. Musí se šetřit a státní úřady si nemohou dovolit pumpovat peníze do provozu drahých a zbytných zařízení.

Ambiciózní plán úspor napříč všemi ministerstvy představila v pátek vicepremiérka Karolína Peake. Podle jejích plánů se dá pro rok 2014 uspořit oproti současnému stavu zhruba 12 miliard korun, o rok později dokonce 25 miliard.

Návrh Peake se podle jejích slov zamlouvá i premiérovi Petru Nečasovi. "O všem se ale nyní bude jednat v rámci koalice. A čekám velký odpor všech dotčených úřadů," řekla Peake s tím, že jde o "ořezávání tuku ze státní správy".

Žádné plošné škrty

Vicepremiérka pro boj s korupcí uvedla, že ona a její tým nenavrhují žádné plošné škrty, ale promyšlené úspory. Prozkoumali přitom agendu 265 podřízených úřadů a jen 117 z nich prý ponechali beze změny.

"Šli jsme skutečně postupně od jedné organizace ke druhé a navrhujeme cílené úspory," sdělila šéfka uskupení LIDEM. "Tento návrh budu prosazovat s mnohem větší radostí, než zvyšování DPH," dodala.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se