Strana zelených už nebude podporovat úřednickou vládu premiéra Jana Fischera a vyzvala ministra pro lidská práva Michaela Kocába, kterého do kabinetu nominovala, aby rezignoval. Ten prohlásil, že vyslyší výzvu k demisi pouze za předpokladu, že tím nerozpoutá vládní krizi. Ta by podle něj mohla vzniknout kvůli dění uvnitř ODS. Ministr čeká, jak dopadne jednání grémia ODS, které začalo dnes ráno.

"V tento okamžik čekám na výstup z jednání ODS. Po jeho vyhodnocení dám médiím k dispozici své stanovisko," uvedl Kocáb v tiskovém prohlášení.

Předseda strany Ondřej Liška řekl, zelení nemohou vládu dál podporovat kvůli postoji kabinetu k ochraně životního prostředí, vadí jim také převaha ministrů nominovaných do kabinetu sociálními demokraty.

"Premiér Jan Fischer vzal rozhodnutí Strany zelených na vědomí a lituje ho," sdělil mluvčí kabinetu Roman Prorok. Fischer je podle něj přesvědčen, že k odchodu zelených z vlády není žádný racionální důvod.

"Kocáb vzal rozhodnutí vedení zelených na vědomí a respektuje ho," uvedl Liška. Pokud vládu opustí, budou ji tvořit pouze ministři navržení ODS a ČSSD. Podle šéfa zelených jde nyní už jen o loutkovou vládu řízenou předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem.

To Paroubek odmítá. Zelení jsou podle něho neodpovědní a pokouší se vstát z mrtvých, protože volební preference se jim pohybují kolem hranice volitelnosti. "Hledat nepřítele nebo viníka nepřímého v Jiřím Paroubkovi je ubohé, trapné a ukazuje to dětský charakter politiky Strany zelených," řekl šéf ČSSD.

Kocáb navíc nevidí problém ve spolupráci s "jeho" ministerstvem. "Jakkoli respektuji důvody, které Stranu zelených k tomuto kroku vedly, musím konstatovat, že v oblasti lidských práv je moje spolupráce s premiérem Fischerem i s celou vládou výborná a v řadě oblastí jsme dosáhli významného pokroku," uvedl Kocáb.

Zelení: Fischer destabilizoval vládu

Posledním podnětem k rozhodnutí Strany zelených bylo podle Lišky to, že Fischer v neděli postavil do čela ministerstva životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu nominovaného za ČSSD.

"Za posledních 20 let se ministerstvo životního prostředí stalo respektovaným partnerem všech resortů. Premiér svým krokem těchto 20 let znehodnotil," řekl předseda zelených s tím, že Šebesta se ocitl ve střetu zájmů v mnoha kauzách, které mezi sebou obě jeho ministerstva řeší. Nominací Šebesty podle Lišky Fischer vládu destabilizoval.

Mezi kroky, kterými už dříve kabinet oslabil ochranu životního prostředí, jmenoval Liška stažení horního zákona ze sněmovny, nátlak na ministerstvo životního prostředí ve sporu o modernizace elektrárny Prunéřov a tolerování neprůhledných tendrů Lesů ČR. Kvůli modernizaci Prunéřova odstoupil minulý týden ministr životního prostředí za SZ Jan Dusík.

"Jednáme zcela věcně, víme, že zbývá osm týdnů do voleb," popsal situaci už v pondělí Liška. Ten kritizoval i Šebestu, že se v čele ministerstva zemědělství několikrát postavil proti ochraně přírody. Fischer tak podle něj udělal kozla zahradníkem. Zmínil se o případu devastace obory Radějov nedaleko Strážnice a vypisování tendrů státních Lesů ČR.

Fischerovo rozhodnutí se nelíbí ani občanským demokratům. Chtějí, aby premiér kvůli obsazení funkce ministra životního prostředí svolal schůzku předsedů stran, které se podílely na vytvoření úřednické vlády.