Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) chce v Evropské unii prosadit novou ochrannou známku: Český eidam. Vedou ho k tomu prý aktivity Nizozemska, které se snaží zaregistrovat jeden ze svých sýrů jako Holandský edam.

"Dopálilo mě, že Holanďané na své žádosti o ochranu zeměpisného označení Holandský edam sveřepě trvají i přesto, že se k ní sešly námitky hned z 9 zemí - vedle Česka i z Německa, Francie, Rakouska, Finska, Slovenska, Nového Zélandu, Austrálie a USA. Abychom jen pasivně nečekali, jaký verdikt po marném uplynutí lhůty ke smíru vynese Evropská komise, rozhodl jsem se kontrovat s návrhem na ochranu označení Český eidam," uvedl Březina v prohlášení zaslaném serveru iHNed.cz.

Podle Březiny by tento tah mimo jiné mohl přispět k tomu, že by nás Nizozemci začali brát jakožto producenta sýrů vážně.

"Při vzájemné komunikaci je cítit, že nás mají za sýrařského trpaslíka, který svými námitkami jen okopává kotníky holandskému obru. Chci jasně ukázat, že ve výrobě eidamu máme silně zakořeněnou tradici a že naše sýry mají svou nezpochybnitelnou kvalitu," dodává Březina.

Spor mezi sýraři

Mezi českými a holandskými výrobci sýrů přetrvává spor. A podle Březiny se ho zřejmě nepodaří hned tak vyřešit. "Lhůta pro uzavření smíru mezi holandskými a českými výrobci eidamu sice vyprší až 21. dubna, ale vzhledem k dosavadní neústupnosti holandské strany je stále více zřejmé, že celý spor skončí na stole Evropské komise," soudí Březina.

Čím by mohl eidam ochránce tradičních evropských značek zaujmout? Podle Březiny "jeho jedinečnost spočívá mimo jiné v tom, že obsahuje jen 20 - 30 procent tuku, zatímco u většiny ostatních eidamů včetně toho holandského tato hodnota činí 45 - 52 procent. Můžeme si tedy vzít na pomoc argument zdravějšího složení výrobku, a tedy ochrany zdraví evropských spotřebitelů."

Zda to bude stačit, není zdaleka jisté. Březina sám připouští, že svou aktivitou chce hlavně vytvořit tlak na Nizozemsko, aby si to ještě rozmyslelo s registrací Holandského edamu. Ten je totiž podle Březiny jen uměle vytvořenou značkou a jeho případné razítko evropské kvality by značně ohrozilo řadu pracovních pozic v mlékárenském průmyslu a celkově by prý na trhu přitížilo eidamu.

Související